Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Gambar

Olivovy Olej Z Pokrutin


Olivový Olej Z Pokrutin

Olivový Olej Z Pokrutin - A Zdravá Volba Pro Vaše Vaření

Co Je Olivový Olej Z Pokrutin?

Olivový olej z pokrutin je rafinovaný druh olivového oleje, který se vyrábí z pokrupek oliv, což je vedlejší produkt extrakce panenského olivového oleje. Pokrutiny se smíchají s rozpouštědlem, jako je hexan, aby se extrahovaly zbývající oleje, které se poté rafinují, aby se odstranila kyselá chuť, barva a zápach.

Rozdíl Mezi Olivovým Olejem Z Pokrutin A Panenským Olivovým Olejem

Olivový olej z pokrutin se liší od panenského olivového oleje několika způsoby:

* Metoda extrakce: Olivový olej z pokrutin se extrahuje chemicky, zatímco panenský olivový olej se extrahuje mechanicky. * Chuť a vůně: Olivový olej z pokrutin má neutrálnější chuť a vůni než panenský olivový olej. * Nutriční hodnota: Olivový olej z pokrutin obsahuje méně antioxidantů a polyfenolů než panenský olivový olej.

Výhody Olivového Oleje Z Pokrutin

Přestože olivový olej z pokrutin má nižší nutriční hodnotu než panenský olivový olej, stále nabízí několik výhod:

* Vysoký obsah mononenasycených tuků: Olivový olej z pokrutin je bohatý na mononenasycené tuky, které jsou zdravé pro srdce a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. * Bod kouře: Olivový olej z pokrutin má vysoký bod kouře, což znamená, že jej lze použít k vaření při vyšších teplotách. * Cenově dostupný: Olivový olej z pokrutin je obecně levnější než panenský olivový olej.

Nevýhody Olivového Oleje Z Pokrutin

Kromě nižší nutriční hodnoty má olivový olej z pokrutin také několik nevýhod:

* Ztráta antioxidantů: Proces rafinace odstraňuje většinu antioxidantů přítomných v panenském olivovém oleji. * Chemické zbytky: Existuje obava, že olivový olej z pokrutin může obsahovat zbytky chemických rozpouštědel používaných v procesu extrakce. * Méně vhodný pro studené použití: Olivový olej z pokrutin nemá výraznou chuť a vůni, což jej činí méně vhodným pro použití ve studených pokrmech, jako jsou saláty a zálivky.

Jak Používat Olivový Olej Z Pokrutin

Olivový olej z pokrutin je všestranný olej, který lze použít v různých kulinářských aplikacích:

* Vaření: Olivový olej z pokrutin je vynikající volbou pro smažení, pečení a restování, protože má vysoký bod kouře. * Pečení: Olivový olej z pokrutin lze použít jako náhradu za máslo nebo jiné tuky v mnoha receptech na pečení. * Zálivky a marinády: Olivový olej z pokrutin lze použít jako základ pro zálivky na saláty a marinády na maso. * Konzervování: Olivový olej z pokrutin lze použít jako konzervační prostředek pro potraviny, jako jsou olivy a sýry.

Je Olivový Olej Z Pokrutin Zdravý?

Zda je olivový olej z pokrutin zdravý, je otázkou diskuse. Někteří odborníci na výživu jej považují za zdravou alternativu k jiným rafinovaným olejům, zatímco jiní se obávají jeho nižší nutriční hodnoty a potenciálních chemických zbytků.

Střídmé používání olivového oleje z pokrutin je pravděpodobně bezpečné pro většinu lidí. Vždy je však nejlepší konzultovat se svým lékařem nebo registrovaným dietologem o tom, zda je olivový olej z pokrutin pro vás tou správnou volbou.


Komentar